قیمت مس به دلیل تب طلای قرمز مس چین که قصد دو برابر کردن مصرفش را دارد ، تا ۵۰ درصد صعود خواهد کرد .
معامله گران پیش بینی خود از افزایش قیمت مس و شرکتهای معدنی تولید کننده مس را افزایش دادند ، چرا که مس فلزی است که ماشین ها ، خانه ها و ادارت را به برق مجهز می کند . مصرف مس چین تا سال ۲۰۲۰ ، تقریبا دو برابر می شود و بر اساس امارها ، چین می تواند ۴۹ درصد فروش مس جهان را ببلعد .
تحلیلگران شرکت استاندارد چارتد نیز می گویند که مس طلای قرمز است و پیش بینی می کنند که مس ممکن است طی شش تا ۱۲ ماه اینده ، با ۵۰ درصد رشد قیمت ، به ۱۲ هزار دلار برسد .
تحلیلگران استاندارد چارتد می گویند که همه به جز دو پروژه از ۸۱ پروژه معدنی مس که می توانستند از سال ۲۰۱۶ به تولید مس بپردازند ، پس از بحران مالی سال ۲۰۰۸ متوقف شدند و مانع از تزریق سه و نیم میلیون تن ظرفیت اضافی به بازار مس گشتند . انها در ادامه می گویند که بر اساس این ، حداقل تا سال ۲۰۱۳ ، تقاضا از عرضه پیش خواهد افتاد .
قیمت مس طی سال جاری در بازار لندن به اندازه ۱۴ درصد افزایش یافت . شاخص سهام شرکتهای معدنی جهان که توسط بلومبرگ اندازه گیری می گردد نیز با ۱۶ درصد افزایش در سال جاری به بالاترین سطح خود از اول اگوست رسید .
افزایش قیمتها
ای تی اف ، بازاری است که می توان در ان به خرید و فروش اوراق بهادار مانند سهام پرداخت و این بازار برای معامله گران دسترسی به کالاها را ، بدون انکه انتقال فیزیکی کالا انجام بگیرد ، فراهم نموده است . یک تحلیلگر دوچ بانک در لندن می گوید : موسساتی که عرضه فیزیکی را در این بازار بر عهده دارند ، ممکن است با افزایش قیمتها ، عرضه های خود را کم کنند .
نگرانی های حبابی
تمام نشانه های موجود در بازار ، مثبت نیست . بر اساس گفته یک معامله گر نیویورکی ، رشد اقتصادی چین ، به ایجاد قیمتهای حبابی دامن زده است . وی می گوید که ۱۷ درصد فضای اداری شهر بیجینگ خالی است و اجاره ها در انجا طی سال گذشته به میزان ۲۲ درصد کاهش یافته است . در شانگهای نیز ۱۲ درصد فضای اداری خالی و اجاره ها ، ۲۶ درصد افت کرده اند .
یک تحلیلگر لندنی نیز می گوید : دیوانگی معامله گران برای خرید فلزات پایه ، ممکن نیست دوام داشته باشد . وی در ادامه می گوید : عناصر احتکار امیز زیادی در فلزات پایه وجود دارد و در برخی از مراحل ، حباب ها خواهند ترکید .
جلسه بیجینگ
باید به چگونگی رابطه جلساتی که دولت چین در پشت درهای بسته در نوامبر سال ۲۰۰۸ داشت ، توجه شود . سانتیاگو گونزالز ، وزیر معدن شیلی که بزرگترین تولید کننده مس جهان می باشد ، گفت : او بر کاهش ۵۸ درصدی قیمتها از ۸۷۳۰ دلار به ۳۶۴۰ دلار که از روز اغاز این جلسات اتفاق افتاد ، با عصبانیت نگاه می کند . اقای گونزالز در ادامه صحبت های خود به اولین سفر خود به بیجینگ چین اشاره می کند و می گوید : از ژو شائوشی ، وزیر زمین و منابع چین پرسیدم که چگونه کشور شما به این بحران جواب می دهد ؟ همچنین وی به انها گفت که اگر خریدهای چین متوقف شود و اگر سرمایه گذاری چین متوقف شود ، این امر باعث کاهش قیمت مس خواهد شد و ما را به مشکل می اندازد . وی می گوید که انها در جواب گفتند که نگران نباش ، چرا که طی همین هفته طرح محرک اقتصاد داخلی چین را اعلام خواهیم کرد . طرح محرک ۵۸۶ میلیارد دلاری دولت چین بر مصرف مس تمرکز داشت و به ما این اطمینان را داد که مصرف مس چین استوار خواهد ماند .
وزیر زمین و منابع چین از اظهار نظر در مورد این گفته ها خودداری کرد . اقای گونزالز در پایان گفت : از ان موقع تا کنون ، قیمت مس همینطور بالا و بالاتر رفته است و هرگز به پائین بر نگشته .
شیلی طی سال گذشته ، حدود ۱۰ میلیارد دلار مس به چین فروخت که شامل ۱۹ درصد از صادرات و ۶ درصد از تولید ناخالص داخلی می گردد .
کاهش عرضه
گیل بری ، تحلیلگر شرکت بارکلیز در لندن می گوید : ما در بازار مس جهانی دچار یک مشکل اساسی رساندن عرضه به تقاضا ، به خصوص تقاضایی که از جانب چین می اید ، هستیم .
شرکت بارکلیز در اکتبر سال ۲۰۰۷ و در زمانی که چین ، میزان خریدهای مس خود برای ذخیره کردن را از شرکتها و دولتهای خارجی افزایش داده می داد ، اقدام به ایجاد شاخصی در مورد مس کرد . شاخص مس شرکت بارکلیز طی سال جاری به میزان ۱۱ درصد رشد کرده است ، در حالیکه شاخص اس اند پی امریکا در مدت مشابه ، هفت و چهار دهم درصد رشد کرده است .
یک شرکت چینی پیش بینی کرد که واردات قراضه مس به چین ممکن است طی امسال به یک رکورد دست یابد .
این شرکت چینی دلیل این افزایش را افزایش هزینه های نیروی کار شرکتها دانست که شرکتها باید در قبال این افزایش هزینه ها ، اقدام به بالا بردن کیفیت مواد خود کنند .
حجم واردات فلز مس طی سال جاری به اندازه ۳۹ درصد رشد کرده است ، در حالیکه میزان رشد واردات در سال ۲۰۰۹ ، هیجده درصد بوده است .
افزایش هزینه های کار به این معناست که وارد کردن قراضه مس که ده تا بیست درصد مس قابل استفاده از ان استخراج می گردد ، دیگر سود ده نیست . با وجود انکه کسری عرضه مواد خام مس چین با ۸۷ درصد افزایش از سال ۲۰۰۹ تا سال ۲۰۱۵ مواجه خواهد شد و به حدود ۶ میلیون تن خواهد رسید ، بازار قراضه با کسری حتی بزرگتری مواجه خواهد بود .
یک تحلیلگر ارشد شرکت انتیک پیش بینی کرد که چین طی سال اینده ، با یک کسری حدود دو و نیم میلیون تنی مواجه خواهد شد .
این تحلیلگر ، معتقد به کسری دو و چهل و چهار صدم میلیون تنی سال ۲۰۱۱ می باشد که از کسری پیش بینی شده دو و بیست و پنج صدم میلیون تنی امسال حدود ۱۰ درصد بیشتر است .
بر اساس این تحلیل مصرف واقعی مس تصفیه شده چین در سال ۲۰۱۱ ، با ۸ درصد افزایش مواجه خواهد شد و به هفت و سی چهار صدم میلیون تن خواهد رسید ، این در حالی است که تولید مس تصفیه شده ممکن است با هفت و هفت دهم درصد ، به چهار و نه دهم میلیون تن برسد .
برخی تحلیلگران می گویند که رشد مصرف سالانه مس چین در سال ۲۰۱۱ ، کمتر از رشد یازده و نیم درصدی پیش بینی شده امسال خواهد بود و دلیل ان تاثیر منفی قیمتها بالای مس بر تقاضا و قدرت گرفتن یوان چین که موجب کاهش صادرات می گردد ، می باشد .
رشد تقاضای صنعت ساخت تهویه هوا در سال ۲۰۱۱ ممکن نیست به خوبی امسال باشد . هم چنین پیش بینی می شود ، تقاضای مس این صنعت طی سال جاری با ۲۴ درصد افزایش ، به ۹۹۰ هزار تن برسد . صنعت تهویه هوا در چین ، دومین مصرف کننده بزرگ مس بعد از صنعت برق است که انتظار می رود طی سال جاری ، مصرف این صنعت ، به سه و چهار ده صدم میلیون تن برسد . تحلیلگران ، معتقد به افزایش تقاضای صنعت برق در سال اینده هستند .
ظرفیت با تولید برابر نیست .
چین انتظار دارد تا پایان سال اینده ، به ظرفیت ذوب ۴ میلیون تنی خود ، ۵۳۰ هزار تن دیگر بیافزاید . هم چنین به ظرفیت تصفیه خود نیز ۷۲۰ هزار تن بیافزاید و انرا به شش و هفت دهم میلیون تن برساند .
بانک جهانی می گوید : چین به افزایش نرخهای بهره خود جهت کنترل قیمتها نیاز دارد .
بانک جهانی می گوید که چین برای مقابله با تورم ، باید نرخ های بهره را بالاتر ببرد و به یوان اجازه رشد دهد ، در حالیکه باید جلوی تورم نقدینگی را هم بگیرد .
پوریا تیرگر
منابع :