حذف شوک منفی زیر سایه مثبت دامنه/ نوسان نامتقارن منافع بلندمدت سهامداران را تامین می کند؟
پیشنهاد اجرای دامنه نامتقارن نمادها بالاخره از سوی شورای عالی بورس پذیرفته شد و از روز گذشته به مرحله اجرا درآمد؛طرحی که تنها با گذشت ۲ روز از اجرای آن دغدغه ای مهم همچون” زمان پایان اجرای دامنه نامتقارن” را با خود یدک می کشد.ضمن این که همچنان موافقان و مخالفان خود را نیز به برشمردن دلایل بود و نبود چنین قانونی پای تریبون مصاحبه می کشد.در مطلب زیر دو دیدگاه متفاوت از دو کارشناس مطرح بازار در خصوص “دامنه نوسان متقارن” مطرح شده است…
هومن عمیدی؛مشاور هلدینگ سرمایه گذاری فدک و کارشناس بازار سرمایه اجرای دامنه متقارن را در بورس را در شرایط کنونی مطلوب خواند و گفت: پس از گذشت ماه ها از طرح این پیشنهاد از سوی فعالان بازار سرمایه بالاخره شورای عالی بورس با این تصمیم موافقت کرد و شاهد اثرات مطلوب اجرای آن در بازار هستیم.
وی در خصوص دلایل طرح این پیشنهاد افزود:قبل از اجرای این تصمیم، کاهش قیمت سهام در بازار بر اساس دلایل فاندامنتالی نبود و حتی در کنار ریزش های پی در پی سهام، گزارش های مثبت شرکت ها یکی پس از دیگری نیز انتشار می یافت.از طرفی بازارهای موازی نیز افت یا رکودی را تجربه نکردند و همگی صعودی نیز بودند.در این شرایط پیشنهاد دامنه نامتقارن مطرح شد تا شوک منفی در بورس از بین برود و نسبت ریسک به ریوارد به نفع خریداران شود.
شیطنت حقوقی ها نیازمند نگاه دقیق تر ناظر
مدیرعامل سرمایه گذاری آینده اندیشان ایرانیان عرضه های امروز حقوقی ها در بازار را “شیطنت تکنیکالی” عنوان کرد و خاطرنشان کرد: با توجه به نزدیک شدن به مقاومت یک میلیون و ۲۷۰ هزار برخی حقوقی ها با عرضه بیشتر حقیقی ها را به صف فروش کشاندند.اما حجم خوردن معاملات در کنار صفوف فروش سبک سهم ها نشان دهنده امکان ادامه روند صعودی فعلی با خارج کردن فروشندگان است.
وی با اشاره به ترفند نامطلوب حقوقی ها با اجرای این رویه افزود: در شرایطی که حقوقی ها دست به چنین رفتارهایی می زنند، ناظر می تواند با استفاده از حق نظارتی خود معاملات را ابطال کند.چراکه در روند مثبت شکل گرفته کنونی، حقوقی ها با رنج های منفی به راحتی در معاملات امروز سهم را با ۲ منفی خرند و فردا با مثبت ۶ می فروشند،آن هم در شرایطی که امروز پایانی ها نیز اغلب بالاتر از منفی ۲ بود.
با نامتقارن تا یک میلیون و ۶۰۰ هزار
مشاور هلدینگ سرمایه گذاری فدک ادامه اجرای رویه کنونی دامنه نوسان نامتقارن را تا شاخص یک میلیون ۶۰۰ هزار واحد ضروری ارزیابی کرد و تصریح کرد:این شرایط تعادل و آرامش را به بازار بازمی گرداند.ضمن این که پس از این دوره نیز می توان از پویاسازی دامنه نوسان در روندهای مختلف بازار بهره جُست.
وی تغییرات نامتقارن دامنه نوسان را برای بازگرداندن تعادل به بازار مثبت دانست و افزود:این تجربه می تواند بازار منفی دارای فشار فروش زیاد را با افزایش بازه مثبت دامنه به سمت تعادل ببرد.همچنین با افزایش بازه منفی دامنه از شدت تقاضا در بازار مثبت با صفوف خرید سنگین نیز بکاهد.ضمن این که روند کنونی می تواند در نهایت به حذف دائمی دامنه نوسان بیانجامد.
سیاست گذاران به دنبال رشد شاخص
اما فردین آقابزرگی؛کارشناس بازار سرمایه در خصوص تغییر فعلی زیرساخت محدوده نوسان نمادها در بازار سرمایه گفت: در حال حاضر بازه نوسان سهام با محدودیت همراه شده؛ چراکه محدوده نوسان شاخص از ۱۰ به ۸ کاهش یافته است.
کارشناس بازار سرمایه با تاکید بر این که “شورای عالی بورس و سازمان بورس رسما به دنبال افزایش قیمت و رشد شاخص بورس هستند” افزود: چنانچه در گذشته در این خصوص ابهامی وجود داشت؛ اکنون با تصمیم اخذ شده بر همگان روشن شده است که این دو مرجع با تغییر زیرساخت بی بدیع در دنیا، به دنبال این امر هستند.
کاهش حجم، افزایش نقدشوندگی؛ نتیجه زودهنگام اجرای قانون جدید
وی در خصوص نتایج اولیه اجرای این قانون که از روز گذشته(شنبه؛۲۵ بهمن ماه) در بورس به اجرا درآمده است، گفت:این مساله ضمن کنترل شاخص که به زعم مسئولین مطلوب است، سبب کاهش حجم معاملات و افزایش نقدشوندگی نیز شده است و کاهش حجم معاملات روز شنبه به ۱۵ هزار میلیارد(به غیر از اوراق،دارایکم ،اراد و…) موید این صحبت است.
این پیشکسوت بازار سرمایه استفاده طولانی مدت از دامنه نامتقارن فعلی را به صلاح منافع بلندمدت سرمایه گذاران بورسی ندانست و تصریح کرد: زمانی منافع سهامداران تامین می شود که به دو مساله نقدشوندگی و تداوم حضور آنان در بازار سرمایه به درستی پرداخته شود. زیرا بازار همیشه صعودی نیست و در اصلاح های کوچک و بزرگ شاخص مساله نقدشوندگی با دامنه نامتقارن فعلی تامین نمی شود.
پایان اجرای دامنه نامتقارن؛ دغدغه نخست!
آقابزرگی درخصوص زمان پایان اجرای دامنه نامتقارن نوسان با وجود اعلام زمان یک ماهه توسط اسلامی بیدگلی؛عضو شورای عالی بورس و تکذیب آن توسط وکیلی؛رئیس روابط عمومی سازمان بورس گفت:به طور قطع نمی توان گفت که چه زمانی می تواند برای پایان اجرای این تغییر مناسب باشد،اما بازخورد این تصمیم نیز ممکن است همچون تصمیم “توقف نوسانگیری روزانه” باشد.
وی با اشاره به وجود عرضه ها و تشکیل صفوف فروش هر چند سبک در معاملات امروز و تداوم این اتفاق افزود:با وجود این که این مساله تحت کنترل است، اما احتمال تجدید نظر در این تصمیم را افزایش می دهد.چراکه تشکیل صفوف فروش می تواند مجددا فضای بازار را به سمت التهاب ببرد.
این فعال بورسی در تشریح دلایل خود در این زمینه گفت: تداوم این رویه به نوعی بازار را یک طرفه می کند و امکان تکرار شرایط “معاملات آتی سکه” را در بازار سهام را قوت می بخشد.
حجم مبنای نامتقارن؛ تشدید رویه ای ناصحیح
فعال بازار سرمایه اجرای حجم مبنای نامتقارن را عاملی تشدید شونده برای وضعیت کنونی ارزیابی کرد و گفت: در شرایطی که بازار نیازمند افزایش دامنه نوسان به منفی ۱۰ تا مثبت ۱۰ یعنی تبدیل بازه نوسان به ۲۰ درصد بود، تصمیم بر کاهش آن از ۱۰ به ۸ نیز گرفته شد.
وی اتخاذ تصمیماتی این چنینی را در درازمدت مطلوب و نتیجه بخش ندانست و یادآور شد: چنانچه تغییر در حجم مبنا نیز در راستای تصمیم کنونی دامنه نوسان باشد، آن تصمیم نیز به مرور نیازمند بازنگری و تغییر خواهد بود؛چراکه منافع بلندمدت سهامداران را تامین نمی کند و نیازمند تغییر دوباره است.